Video ομιλίας: https://youtu.be/XfLcFp0IfCc
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21.10.2015
«Η κυβέρνηση κάνει ακριβώς τα αντίθετα από ότι υποσχόταν, υπερφορολογεί και βυθίζει στην ύφεση την οικονομία» τόνισε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής. Ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το σχέδιο νόμου της αποκρατικοποίησης του ΟΔΙΕ, ο Χρίστος Δήμας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες, αυξάνει τους φόρους, διευρύνει τον ΕΝΦΙΑ, μειώνει μισθούς και συντάξεις και αυξάνει την ανεργία.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Χρίστος Δήμας ανέφερε:
«Αγαπητέ κ. Υπουργέ, χτες στην Επιτροπή μας αποκαλύψατε την προτίμηση σας στην πολιτική θεωρία, στα κείμενα του Αυγουστίνου. Να σας πω ότι και εμένα με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική φιλοσοφία και η φιλοσοφία του δικαίου. Μάλιστα είπατε χτες ότι δεν θέλετε να «αμαρτήσετε.» Να σας υπενθυμίσω πως ο Αυγουστίνος είχε γράψει πως «το να απέχει κανείς από την αμαρτία όταν πια δεν μπορεί να αμαρτήσει, δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει την αμαρτία, αλλά ότι η αμαρτία εγκατέλειψε αυτόν.»
Νομίζω πως η φράση αυτή αντικατοπτρίζει όχι μόνο την δική σας στάση, αλλά την γενικότερη στάση της κυβέρνησης. Σε μόλις 10 μήνες διακυβέρνησης -αλλά κυριότερα 2.5 χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση- έχετε αμαρτήσει τόσο πολύ εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, που πλέον και να θέλατε να απέχετε από την αμαρτία πολύ απλά δεν μπορείτε. Και μιας και σήμερα μιλάμε για την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ να σας υπενθυμίσω, πως και αυτή είναι μία από τις αμαρτίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πάμε έναν χρόνο πίσω. Ξέρετε τότε που είχαμε οικονομική ανάπτυξη, λιγότερους φόρους και φυσικά δεν είχαμε περιορισμό κεφαλαίων, τα περίφημα capital control. Ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για την οικονομία, το γνωστό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Και αυτό αμαρτία ήταν παρεμπιπτόντως, αλλά θα μείνω στο θέμα της σημερινής συζήτησης, στην αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ. Ήταν η εποχή όπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένης την κυρίας Γεροβασίλη, της κυβερνητικής εκπροσώπου, κατέθεταν ερώτηση για τον ΟΔΙΕ όπου μιλούσαν για ξεπούλημα και ότι δεν πρέπει να περιέλθει στα χέρια ιδιωτών και να χάσει το δημόσιο πηγές εσόδων. (κατάθεση εγγράφου).
Κύριε Υπουργέ δεν αναφέρομαι τόσο στο περιεχόμενο της ερώτησης όσο στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά εμπαίζει τους Έλληνες πολίτες. Είπατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Είπατε ότι θα μειώσετε τους φόρους, κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Είπατε ότι θα αποκαταστήσετε μισθούς και συντάξεις, κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Είπατε ότι θα φέρετε οικονομική ανάπτυξη, κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Είπατε ότι θα μειώσετε την ανεργία, κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Είπατε ότι δεν θα φέρετε νέα μέτρα, κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Είπατε ότι θα βρείτε ισοδύναμα δεν βρήκατε πουθενά. Αυτά δεν είναι πια προεκλογικές υποσχέσεις.
Πλέον θυμίζουν πιο πολύ τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
Πλέον θυμίζουν πιο πολύ τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
Ουδείς νομίζω να αμφισβητεί, ότι η κατάσταση στην εθνική οικονομία ήταν καλύτερη τον Δεκέμβριο του 2014 από ότι είναι σήμερα. Η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ είναι ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χάσατε προθεσμίες, προχωρήσατε σε συνεχείς παρατάσεις προθεσμιών με κατάχρηση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου – κατά την άποψή μας αδικαιολόγητα – με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να τιναχτεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησης στον αέρα.
Μαζί με την κυβέρνηση όμως χάνει χρόνο και η χώρα και αυτό κοστίζει ακριβά στους πολίτες και στην οικονομία. Η κυβέρνηση ήταν ορκισμένος εχθρός – μέχρι πρότινος – των αποκρατικοποιήσεων, τους περασμένους μήνες και αρνήθηκε εμμονικά να προχωρήσει οποιαδήποτε από αυτές. Αδιαφορούσατε για το γεγονός ότι μια αποκρατικοποίηση μπορεί να αποτελεί διέξοδο για μια ελλειμματική ΔΕΚΟ που ενδεχομένως βάλτωνε και να φέρει όχι μόνο έσοδα για το κράτος αλλά να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, να ωφελήσει δηλαδή οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία στο σύνολο.
Χάσατε πάλι χρόνο αλλά καταλάβατε ότι το δημόσιο συμφέρον δεν είναι αντίθετο αλλά αρκετές φορές επιβάλλει να υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις και σήμερα, στην πρώτη αποκρατικοποίηση της αριστερής κυβέρνησης αυτό λίγο πολύ φαίνεται ευτυχώς να το αναγνωρίζετε. Παρόλαυτα είστε μάλλον ακατανόητα αισιόδοξοι ως προς τα μεγέθη των αποκρατικοποιήσεων.
Στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το προσχέδιο του, για φέτος υπολογίζετε εισροές στο δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 2 δις ευρώ. Όμως έρχεται σε πρόσφατη δήλωση του στο Πρακτορείο Reuters ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας να σας διαψεύσει, υπογραμμίζοντας οτι ο στόχος που έχει τεθεί δεν θα επιτευχθεί. (κατάθεση εγγράφου).
Ποιον να πιστέψουμε κ. Υπουργέ; Εσάς με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ή την δήλωση του κ. Πιτσιόρλα; Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μας πει η κυβέρνηση πως θα φτάσουμε –εάν φτάσουμε- σε αυτό το ποσό. Εκτός από τα περιφερειακά αεροδρόμια και βεβαίως τον ΟΔΙΕ, τι άλλο προωθείτε για ιδιωτικοποίηση;
Σας ρώτησα και χτες αλλά μου δώσατε μία πολύ γενικόλογη απάντηση. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΟΔΙΕ, η κυβέρνηση τα προορίζει για το δημόσιο χρέος.
Σας ρώτησα και χτες αλλά μου δώσατε μία πολύ γενικόλογη απάντηση. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΟΔΙΕ, η κυβέρνηση τα προορίζει για το δημόσιο χρέος.
Σε αυτό άλλωστε ρητά συμφώνησε ο Πρωθυπουργός τον Ιούλιο, στη σχετική συμφωνία με τους δανειστές. Βεβαίως η συμφωνία εκείνη προβλέπει και τη δημιουργία ενός ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μην κατευθύνονται όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στο χρέος αλλά και για επενδύσεις στην χώρα.
Μπορείτε κ. Υπουργέ να μας πείτε ποια έσοδα πιθανών ιδιωτικοποιήσεων θα πάνε για το δημόσιο χρέος και ποια για επενδύσεις; Πάλι χτες είπατε γενικόλογα ότι είναι επιτυχία η δημιουργία του ταμείου. Τα έσοδα από τον ΟΔΙΕ θα πάνε για το χρέος από ότι μας λέτε. Από τα περιφερειακά αεροδρόμια που θα πάνε;
Θα πάνε όλα για το χρέος; Περιμένουμε να μας πείτε πότε και τι ακριβώς θα ισχύσει σχετικά με αυτό γιατί για την ώρα βλέπουμε οι αποκρατικοποιήσεις να ξεκινάνε αλλά τα έσοδα να πάνε εξολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους.
Θα πάνε όλα για το χρέος; Περιμένουμε να μας πείτε πότε και τι ακριβώς θα ισχύσει σχετικά με αυτό γιατί για την ώρα βλέπουμε οι αποκρατικοποιήσεις να ξεκινάνε αλλά τα έσοδα να πάνε εξολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να μην ψήφισε ούτε ένα νομοσχέδιο στην Βουλή όταν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, όμως σήμερα εσείς φέρνετε στην Βουλή την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ για την οποία εργάστηκε αποτελεσματικά η κυβέρνηση Σαμαρά.
Να υπενθυμίσω πως η σύμβαση παραχώρησης είναι η ίδια με αυτήν που καταγγείλατε στο παρελθόν. Σήμερα στηρίζετε την κύρωση της παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για περίοδο 20 ετών.
Δηλαδή αποκτά ισχύ νόμου η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ, θυγατρικής του ΟΠΑΠ. Με την θετική σας ψήφο όχι μόνο συμβάλλετε σε μία αναγκαία αποκρατικοποίηση αλλά συνεχίζετε την φιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για λιγότερο κράτος.
Παρένθεση, εμείς βέβαια μειώσαμε τη φορολογία, εσείς υπερφορολογείτε τους Έλληνες πολίτες. Οι σωστά σχεδιασμένες και στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις άλλωστε δίνουν το σύνθημα στους διεθνείς επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία έχει και δυναμική και ευκαιρίες με τις οποίες αξίζει κανείς να ασχοληθεί, με αμοιβαίο όφελος.
Σήμερα, η ιδιωτική οικονομία κυρίως είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων αυτό υποστηρίζει η φιλελεύθερη οικονομική σκέψη και βεβαίως καλωσορίζουμε όποιον και όποια αντιλαμβάνεται έστω και κάπως καθυστερημένα ή διαστρεβλωμένα τα οφέλη τα οποία κομίζει.
Μπορεί να σας πήρε αρκετό χρόνο και να κόστισε πολύ ακριβά στην χώρα, όμως τελικά βλέπω πως και εσείς αναγνωρίζετε πως το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία. Η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ, ωστόσο, κινείται γενικά – διότι υπάρχουν και επιμέρους προβληματικά σημεία όπως το άρθρο 2 για το οποίο θα μιλήσω στη συνέχεια – προς την σωστή κατεύθυνση.
Τα πρώτα βήματα για την ολοκλήρωσή της έγιναν το 2013, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, με τον νόμο 4111 όπου προβλέφθηκε ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την παραχώρηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων όπως:
Τα πρώτα βήματα για την ολοκλήρωσή της έγιναν το 2013, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, με τον νόμο 4111 όπου προβλέφθηκε ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την παραχώρηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων όπως:
- το μη αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διεξαγωγής ιπποδρομιών στην Ελλάδα,
- το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής στοιχημάτων και λαχειοφόρων για τις ιπποδρομίες,
- το αποκλειστικό δικαίωμα ανάληψης δραστηριοτήτων για ιπποδρομικά στοιχήματα και για διαδικτυακά στοιχήματα.
Συγκεκριμένα, το κράτος προσδοκά έσοδα ονομαστικής αξίας 90 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 40,5 θα προέλθουν από την εκχώρηση της άδειας και τα υπόλοιπα 50 εκ. ευρώ από τη σύμβαση μίσθωσης του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής καθώς η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει μηνιαίο μίσθωμα 210.833 ευρώ.
Σημειώνω επίσης πως η συμμετοχή του δημοσίου προκύπτει από το 30% του μικτού κέρδους του παραχωρησιούχου για κάθε ημερολογιακό μήνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους να εκτιμά πως τα έσοδα από τις ελληνικές και ξένες ιπποδρομίες που θα διεξαχθούν να αναμένονται στα 200 εκ. ευρώ. Το ποσοστό εσόδων για καθ” αυτό το Δημόσιο καταρχήν ανέρχεται στο 4,5%.
Αυτά ως προς τη γενική εικόνα. Ειδικά όμως για το άρθρο 2 διαπιστώνουμε αρκετά προβλήματα. Συγκεκριμένα, στις επιμέρους παραγράφους, η πρόβλεψη για γενική αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης της περιουσίας για 7 χρόνια -αν και δεν προσκρούει καταρχήν σε συνταγματικό κανόνα- είναι δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό μια τέτοιας διάρκειας χρονική καθυστέρηση, αυτό το υπογραμμίζει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Αντίστοιχα, όσον αφορά την απαγόρευση εκποίησης υπάρχει πιθανό ζήτημα διάκρισης εξουσιών. Το παραπάνω ισχύει σαφώς και για την πρόβλεψη που εμπεριέχεται στο άρθρο 2 ότι «δύναται» ο ΟΔΙΕ αλλά δεν υποχρεούται να συμφωνεί σε εκχώρηση έως και των 2/3 και όχι του συνόλου των μηνιαίων μισθωμάτων στους πιστωτές που έχουν επιβάλλει αναγκαστική κατάσχεση.
Και βεβαίως, όπως έχει ήδη αναφερθεί στην Επιτροπή Οικονομικών από τους βουλευτές της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής, τα χρέη του ΟΔΙΕ στον Δήμο Μαρκοπούλου θα πρέπει να εξοφληθούν ή και να εξεταστεί η παραχώρηση μικρού μέρους στην περιοχή ώστε ο Δήμος να αναπτύξει δομές κοινωφελούς σκοπού. Υπάρχει άλλωστε και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Για το Άρθρο 2 έχουμε καταθέσει μία τροπολογία. Εφόσον γίνει αποδεκτή θα το υπερψηφίσουμε και αυτό.»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου