Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Πετρέλαιο: Χαμηλές τιμές μόνο για λίγο καιρό ακόμα λέει ο ΟΠΕΚ



«Τώρα βλέπουμε μια χαμηλή τιμή. Ύστερα από λίγους μήνες, δεν θα το βλέπουμε αυτό. Θα δούμε και πάλι μια υψηλότερη τιμή»
Αυτό δήλωσε στο Λονδίνο ο Αμπντάλα αλ-Μπάντρι, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, τονίζοντας ότι
ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι αποδίδει η στρατηγική του που στόχο έχει τη διατήρηση του μεριδίου του στην αγορά.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς, μια πτώση που επιδεινώθηκε αφότου ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών το 2014 άλλαξε τη στρατηγική του προκειμένου να προστατεύσει το μερίδιό του στην αγορά έναντι άλλων παραγωγών, αντί να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές όπως έκανε στο παρελθόν.
Ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στις 4 Δεκεμβρίου για να εξετάσει την πολιτική του στο θέμα της παραγωγής και τα σχόλια του Μπάντρι αποτελούν μια ακόμα ένδειξη ότι ο οργανισμός δεν αναμένεται να αποκλίνει από τη σημερινή του στρατηγική.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Oil and Money στο Λονδίνο, ο Μπάντρι κάλεσε τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η υπερβάλλουσα προσφορά αργού στις διεθνείς αγορές.
«Όλοι μας θα πρέπει να συνεργαστούμε, χώρες του ΟΠΕΚ και χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πλεονάζουσα ποσότητα» είπε ο Μπάντρι. «Υπάρχει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: μια πλεονάζουσα ποσότητα 200 εκατ. βαρελιών».
Σύμφωνα με τον Μπάντρι, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ ίσως να είναι μηδενικός ή αρνητικός το 2016 λόγω των χαμηλότερων επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 130 δισεκ. δολάρια φέτος από περίπου 650 δισεκ. δολάρια το 2014, είπε.
Ο ΟΠΕΚ αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για το αργό που παράγουν οι χώρες-μέλη του να αυξηθεί στα 30,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016, περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραπάνω σε σχέση με το 2015.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου