Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Με τρεις αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ του 2015 – Αύξηση του φόρου εισοδήματος από ενοίκια



Για ελάχιστους αλλάζει ο τιμοκατάλογος του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από το τέλος του μήνα 6.100.000 φορολογούμενοι.
  • Στο συμπληρωματικό φόρο που επιβαρύνει περιουσία άνω των 300.000 ευρώ δεν περιλαμβάνονται, όπως και πέρυσι, τα αγροτεμάχια.
  • Περιλαμβάνονται μόνο ξενοδοχειακά κτίσματα και ενοικιαζόμενα που ιδιοχρησιμοποιούνται.
  • Δεν υπάρχουν αλλαγές και στα διατηρητέα.
Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν πριν από το τέλος της εβδομάδος και οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές θα προσδιοριστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις.
Η εφορία πάντως φέτος θα αναζητήσει και το τελευταίο ευρώ. Δηλαδή θα πάνε στην Τράπεζα ακόμα κι αυτοί που επιβαρύνονται με ποσό κάτω από 10 ευρώ.
Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να μην ανατρέπει τον προϋπολογισμό των ιδιοκτητών ακινήτων , τον ανατρέπουν όμως οι αυξήσεις στο φόρο των ενοικίων. Του χρόνου θα πληρώσουν 15% έως τις 12.000 ευρώ και 35% ποσό πάνω από τις 12.000.
Πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες αποτελεί και η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων, το οποίο όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, διογκώνεται και από τα φέσια των ενοικιαστών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία το 45% καθυστερεί τα ενοίκια.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου