Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Γερμανία - Die Linke: «Ράπισμα στο κατεστημένο» η επανεκλογή Τσίπρα - Οι Έλληνες ψήφισαν έξυπνα





«Ράπισμα στο κατεστημένο» αποτελεί η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος εκτιμά ότι ο ελληνικός λαός «φέρθηκε έξυπνα» επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γερμανός πολιτικός επαναφέρει ακόμη την πρότασή του για Διάσκεψη Χρέους, που θα αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης.
Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα «καταρχήν είναι ένα πραγματικό χαστούκι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση», δηλώνει ο κ. Γκίζι σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και προσθέτειι: «Διότι ήθελε να παραγκωνίσει την αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν το κατάφερε. Έχουμε 19 κυβερνήσεις υπεύθυνες για το ευρώ. Οι 18 είναι νεοφιλελεύθερες και μία εξαίρεση που έρχεται από την Ελλάδα, κάτι που βρίσκω ωραίο. Εάν η γερμανική κυβέρνηση κατάφερνε να μην επανεκλεγεί η κυβέρνηση Τσίπρα, θα ήταν βαριά ήττα. Αλλά αυτό δεν συνέβη, που σημαίνει ότι θα πρέπει ο Τσίπρας να συνεχίσει (…). Θα είναι δύσκολο να το κάνει με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων. Αλλά θα μπορέσει να περάσει άλλα σημαντικά πράγματα».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί αντιφατική τη συμπεριφορά του ελληνικού εκλογικού σώματος, όταν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο φέρνει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ για να τερματίσει την πολιτική λιτότητας και των μνημονίων και εννέα μήνες αργότερα τον εμπιστεύεται και πάλι για να υλοποιήσει την πολιτική λιτότητας, ο Γερμανός πολιτικός απαντά αρνητικά και επισημαίνει: «Απλά οι άνθρωποι είναι έξυπνοι. Ξέρουν ότι με μία άλλη κυβέρνηση θα υποφέρουν περισσότερο και ότι ο Τσίπρας πήρε όσα μπορούσε να πάρει. Φυσικά είναι λάθος όσα ζητούν η Ευρώπη και η γερμανική κυβέρνηση από την Ελλάδα (…). Αλλά δεν κατεβαίνει κανείς στην πολιτική επειδή έχει να αντιμετωπίσει ευκολίες. Το πόσο έξυπνα ψήφισαν οι Έλληνες αποδεικνύεται από το ότι, παρά τις εξελίξεις, εμπιστεύτηκαν και πάλι τον Τσίπρα και το κόμμα του. Αυτό με καθησυχάζει σε σχέση με την εξυπνάδα των Ελλήνων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Σόιμπλε πρέπει να θύμωσαν με το αποτέλεσμα των εκλογών, «αλλά τους έπρεπε». Ο κ. Γκίζι αναγνωρίζει ακόμη τη δυσκολία του νέου Έλληνα πρωθυπουργού να πρέπει να υλοποιήσει μία λανθασμένη, κατά τη γνώμη του, πολιτική λιτότητας, την οποία υπέγραψε και τον δεσμεύει. Αλλά από την άλλη, σημειώνει ότι ο Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, να φορολογήσει τους πλούσιους, να ενισχύσει την αρχή κατά της φοροδιαφυγής, το κτηματολόγιο και κυρίως να πατάξει τη διαφθορά, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στην αποτυχία του Παναγιώτη Λαφαζάνη να εκλεγεί, ο κ. Γκίζι φαίνεται να την ανέμενε και εξηγεί: «Βλέπετε, υπάρχουν πάντα εξυπνάκηδες που σκέπτονται ότι είναι πιστοί στην ιδεολογία και στις αρχές τους από κάθε άποψη και χαράσσουν τον δικό τους δρόμο. Γι' αυτό και απέτυχαν, όπως εκ των υστέρων είδαμε. Είναι ο λάθος δρόμος και ελπίζω να βγάλουν τα διδάγματά τους και άλλοι αριστεροί από άλλες χώρες».

Ο Γκρέγκορ Γκίζι ελπίζει, όπως δηλώνει στην DW, σε άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης για την υλοποίηση των υπεσχημένων. Για τον κ. Τσίπρα, το να συνεχίσει τις πιέσεις σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, «θα ήταν η επόμενη επιτυχία του», δηλώνει και επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να γίνει διάσκεψη για το χρέος, όχι μόνο το ελληνικό, αλλά όλης της Ευρωζώνης, που είναι «αφόρητα υψηλό».






www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου