Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τόμας Βίζερ: Μεταρρυθμίσεις πρώτα και μετά δόσεις





Σε δύο υποδόσεις, που θα συνδέονται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, θα δοθούν στην Ελλάδα τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του νέου προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Η δεύτερη δόση, όπως είπε, θα συνδεθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα.
Τα χρήματα αυτά «συνδέονται με δύο ομάδες προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες ή δύο μήνες - πρέπει να συμφωνηθούν, ποιά θα είναι τα προαπαιτούμενα, ποιες θα είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Η δεύτερη ομάδα αυτών των προαπαιτούμενων θα συνδεθεί με τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Το Euro Working Group, στο οποίο μετέχουν οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών για να ετοιμάσουν τις συνόδους του Eurogroup, θα συνεδριάσει στις 24 Σεπτεμβρίου για να αρχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Η πρώτη δόση των 3 δισ. ευρώ μπορεί να εστιάσει σε διοικητικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο Bloomberg. Τα 3 δισ. ευρώ αποτελούν το τελευταίο μέρος των 26 δισ. ευρώ, τα οποία αποδεσμεύτηκαν αμέσως μετά τη συμφωνία της Ελλάδας για το τρίτο πρόγραμμα τον περασμένο μήνα.
Η Ελλάδα πρέπει, επίσης, να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη συμμόρφωσή της κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πριν από τις 15 Νοεμβρίου, όταν λήγει η προθεσμία για τη χορήγηση μέρους του προβλεπόμενου από τη συμφωνία ποσού των 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, αναφέρει το Bloomberg.
Η συμφωνία προβλέπει τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού και ασκήσεις αντοχής των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών - που βρίσκονται σε εξέλιξη - , ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν έως το τέλος του έτους, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
Ο Βίζερ δήλωσε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα, εάν αυτό χρειασθεί. «Πιστεύω ότι, από σήμερα έως και τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου, θα έχει γίνει η βασική εργασία για την ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε θα μπορούν να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Η Ελλάδα θα πρέπει «να υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για να ενισχύσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων αποφασιστικά μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και μέτρα για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, εξαλείφοντας ιδιαίτερα κάθε πιθανότητα πολιτικών παρεμβάσεων, ειδικά όσον αφορά τις διαδικασίες διορισμών», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της ΕΕ του Ιουλίου.








www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου