Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Μνημόνιο 3: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ΦΠΑ - Τι θα ισχύει για τα νησιά

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ το τελικό κείμενο του νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα όπως ψηφίστηκε τα ξημερώματα από τη Βουλή.
Τα καλά νέα είναι ότι την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε το σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων να παραμείνουν στο 13% (αρχικά υπήρχαν εξαιρέσεις όπως για τα γιαούρτια με φρούτα, τριμμένα τυριά κλπ), ενώ τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να καταργηθεί η έκπτωση του 30% για όλα τα νησιά του Αιγαίου χωρίς εξαιρέσεις.
Με βάση όμως την τελική μορφή προκύπτει και μια επώδυνη αλλαγή.
Ενώ το κείμενο που είχε κατατεθεί στη Βουλή αρχικά έλεγε ότι οι χαμηλοί συντελεστές θα παραμείνουν στα απομακρυσμένα νησιά, με την τελική έκδοση του νόμου προβλέπεται ότι το ευνοϊκό καθεστώς θα καταργηθεί για όλες τις περιοχές στο τέλος του 2016.
Περικοπή υπάρχει επίσης στις υπηρεσίες που ήταν στο 13%.
Στο τελικό κείμενο του νόμου προβλέπεται ότι παροχή υπηρεσίας με συντελεστή 13% θα ισχύει πλέον μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες:
1. Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, για τα οποία ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε 6%.
2. Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα από 1.10.2015.
3. Η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες γενικά.


www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου