Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Capital controls: Κλειστές οι τράπεζες - Περιορισμός στις αναλήψεις




Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα (29/06/2015) τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών, μετά από εισήγηση που έκανε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, αποφασίστηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Μάλιστα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές ολόκληρη την εβδομάδα (τουλάχιστον έως τις 6 Ιουλίου).
Όπως ανέφερε στο Reuters πηγή, που συμμετείχε στις συζητήσεις, η αργία των τραπεζών προβλέπεται για έξι εργάσιμες, δηλαδή έως και τις 6 Ιουλίου, μία ημέρα δηλαδή μετά το δημοψήφισμα, ενώ το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων πιθανώς να ανέλθει στα 60 ευρώ ανά ημέρα.
Συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ωρών.
Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες παρείχε το βράδυ της Κυριακής (28/06/2015), πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για την τραπεζική αργία και τα capital controls θα γίνουν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε: «Στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».
«Δεν θα ανοίξουν αύριο (29/06/2015) οι τράπεζες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.
«Ψυχραιμία» συνέστησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.




www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου