Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Βασίλης Γεώργαρης -Η κίνηση στις αγορές της χώρας είναι ανεμική περιορίζεται σε «βόλτα»



Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε
από τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, για την έως σήμερα διακύμανση της αγοραστικής κίνησης, συμπεριλαμβανόμενης της Κυριακής 5 Απριλίου, στα αστικά κέντρα ,το κοινό συμπέρασμα που συνάγεται, συνηγορεί στο γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα. Η μέχρι στιγμής πορεία της πασχαλινής αγοράς χαρακτηρίζεται ως υποτονική με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται αντίστοιχα με το αρνητικό κλίμα του τελευταίου τριμήνου αδράνειας και απραξίας, που διανύει η ελληνική αγορά.

Η εορταστική περίοδος του Πάσχα είναι μικρής διαρκείας και έντασης με εξαίρεση ίσως τα τρόφιμα και τα παιδικά δώρα, ενώ δύσκολα μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες της αγοράς από την αρχή του έτους. Εντούτοις, δεν εκλείπουν οι προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης και τόνωσης του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων μέχρι το πέρας της εορταστικής περιόδου και ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, κυρίως μετά τη καταβολή του Δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Ας ελπίσουμε ότι οι αισιόδοξες ελπίδες θα επαληθευτούν, από το γεγονός ότι παρά την οικονομική στενότητα, η αξιοπρέπεια στις κοινωνικές υποχρεώσεις των ημερών και η ευαισθησία στα παιδιά και τα βαφτιστήρια περισσεύει σε όλους τους Έλληνες.




Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση στις περισσότερες αγορές της χώρας είναι ανεμική, με τον κόσμο να περιορίζεται σε «βόλτα» και έρευνα αγοράς, ενώ παρατηρείται περιορισμένη αγοραστική δύναμη και μικρό ενδιαφέρον. Η κίνηση της φετινής πασχαλινής εορταστικής περιόδου σε πολλούς εμπορικούς δρόμους στα κέντρα των πόλεων, καταγράφει εμφανή πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ούτε στις τουριστικές περιοχές παρατηρήθηκε ικανοποιητική κίνηση λόγω του Καθολικού Πάσχα αλλά και της πρόωρης έναρξης της τουριστικής περιόδου. Παρόλα αυτά, για το τζίρο των καταστημάτων τη περασμένη Κυριακή το μέτρο σύγκρισης δείχνει ξεκάθαρα, αρνητική απόκλιση κατά τουλάχιστον -20% από πέρυσι, αφού αυτή είναι η δεύτερη χρονιά με ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή των Βαΐων και χωρίς να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα.

Εάν μάλιστα θεωρήσουμε οτι με το πενθήμερο 3-7 Απριλίου, ουσιαστικά ξεκίνησε η εορταστική Πασχαλινή κίνηση, της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τις 10 ημέρες, τότε μπορούμε να πούμε ότι φέτος η κατανάλωση κινείται ακόμα χαμηλότερα απο τα ήδη χαμηλά περυσινά επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστοι ευχαριστημένοι και πολλοί δυσαρεστημένοι που κρατούν μικρό (πασχαλινό) καλάθι.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου