Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Σκάνδαλο Volkswagen: Η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο
Μετά την σημερινή αποδοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι κυκλοφόρησαν περίπου 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο, εξοπλισμένα με το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για τα μοντέλα Jetta 200-2015, Beetle 2009-2015, Golf 2009-2015, Passat 2014-2015 καθώς και το Audi A3 2009-2015, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.
Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε σε ανακοίνωση απόσυρσης των συγκεκριμένων μοντέλων που διαθέτουν το λογισμικό.
Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως η Volkswagen θα αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάρτιν Βίντερκορν, ανέφερε σήμερα γερμανική εφημερίδα, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους εκπομπής ρύπων παραποιώντας τις σχετικές μετρήσεις και έκανε γνωστό ότι θα μπορούσε να επηρεαστούν παγκοσμίως 11 εκατομμύρια από τα οχήματα της.
Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από το εποπτικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, είπε ότι ο Βίντερκορν θα αντικατασταθεί από τον Ματίας Μίλερ, τον επικεφαλής της μονάδας της Porsche.
Εκπρόσωπος της Volkswagen χαρακτήρισε το δημοσίευμα «γελοίο». Εκπρόσωπος της Porsche είπε ότι ο Μίλερ ήταν επί του παρόντος στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Volkswagen στα κεντρικά της γραφεία.

Οι ΗΠΑ άρχισαν ποινική έρευνα σε βάρος της VW και απειλεί με "καμπάνα" 18 δισεκ. δολαρίων

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές άρχισαν ποινική έρευνα σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, η οποία παραδέχθηκε πως εξαπάτησε όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων περίπου 500.000 ντιζελοκίνητων οχημάτων που πούλησε στις ΗΠΑ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Η έρευνα διεξάγεται από τη διεύθυνση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολείται με τα θέματα που αφορούν τους φυσικούς πόρους, πρόσθεσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου.
Σε βάρος της γιγάντιας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας διεξάγεται ήδη έρευνα στις ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EPA), η οποία θα μπορούσε να της επιβάλει πρόστιμο 18 δισεκ. δολαρίων.
Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας (Carb) διεξάγει επίσης τις δικές της έρευνες για την Volkswagen, η οποία είναι επίσης εκτεθειμένη σε μαζικές αγωγές από αγοραστές των αυτοκινήτων της οι οποίοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.
Το σκάνδαλο αυτό, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα στην Ευρώπη, θα αποτελέσει εξάλλου "μέσα στις προσεχείς εβδομάδες" το θέμα μιας ακροαματικής συνεδρίασης του αμερικανικού Κογκρέσου, ανακοίνωσαν δύο βουλευτές που είναι επικεφαλής της υποεπιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Έρευνες άρχισαν επίσης στη Γερμανία και την Ιταλία.

Οι έρευνες για την υπόθεση αναμένεται να ξεκινήσουν και στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα όσον αφορά τις διαδικασίες ελέγχου των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, μετά την παραδοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen ότι εξαπάτησε τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
«Είναι ζωτικής σημασίας η κοινή γνώμη να εμπιστεύεται τους ελέγχους των εκπομπών ρύπων των οχημάτων και καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει το ζήτημα αυτό θεωρώντας το κατεπείγον», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Πάτρικ Μακλάφλιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει εντός της εβδομάδας μια διερευνητική επιτροπή στα κεντρικά γραφεία της Φολκσβάγκεν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
Η επιτροπή πρόκειται να συνομιλήσει με στελέχη της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ και να δοθεί στα μέλη της πρόσβαση σε διάφορα έγγραφα, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Η επιτροπή μας θα εξετάσει εάν τα συγκεκριμένα οχήματα κατασκευάστηκαν και δοκιμάστηκαν σύμφωνα με τους γερμανικούς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, και εάν αυτό έγινε σύμφωνα με τους κανόνες καταγραφής των οχημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ.
Εξάλλου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της Φολκσβάγκεν θα πιέσουν να ληφθούν μέτρα σε βάρος στελεχών της επιχείρησης μετά την αποκάλυψη της απάτης, σημείωσε ο επικεφαλής των εργατικών συμβουλίων της VW Μπερντ Όστερλοχ σε μια επιστολή του η οποία περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας Bild.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις συνεδριάσεις του εποπτικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα για να εγγυηθούμε ότι το ζήτημα αυτό θα ξεκαθαριστεί το ταχύτερο και ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τα στελέχη (που ευθύνονται). Και αυτό δεν θα αφορά τους απλούς εργαζόμενους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω», τόνισε ο Όστερλοχ.
(Πηγή: ΑΠΕ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου