Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ευχαριστίες Vauzelle σε Τατούλη-Παπαφωτίου. "H καρδιά μου βρίσκεται στον ελληνικό λαό"



Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα,
Αγαπητέ κ. Τατούλη,
Αγαπητέ φίλε,
Παρά τις σοβαρές προκλήσεις που η χώρα σας αντιμετωπίζει  αυτή την περίοδο, παρείχατε  μια αξιόλογη υποδοχή  στη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, στο Ναύπλιο, στις 2 & 3 Ιουλίου 2015.
Ειλικρινά ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας, εξ ονόματος όλων των συμμετεχόντων που ήταν παρόντες σε αυτή τη συνάντηση.
Μεταφέρατε τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον κο. Απόστολο Παπαφωτίου και σε όλους τους ανθρώπους που συντόνισαν μαζί του αυτή την πολύ αρχοντική και αποτελεσματική συνέλευση.




Λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα, αλλά και με τις εκλογικές διαδικασίες στην Ισπανία και την Ιταλία, αυτή η Γενική Συνέλευση συγκέντρωσε λιγότερους ανθρώπους από ότι συνήθως.
Ωστόσο, οι συζητήσεις έγιναν σωστά και εκτίμησα ιδιαίτερα, κε. Περιφερειάρχα, το όραμα των εισαγωγικών παρατηρήσεων σας σχετικά με την τραγωδία των παρανόμων μεταναστευτικών ροών.
Κατά την επιστροφή μου στη Γαλλία, οι σκέψεις μου ήταν συνεχώς στην Ελλάδα.
Χαίρομαι που έχει βρεθεί μια συμφωνία, ώστε να παραμείνει η χώρα εντός της Ευρωζώνης, αλλά είμαι ανήσυχος ως προς τις συνθήκες, στις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η καρδιά μου βρίσκεται στον ελληνικό λαό, στον οποίον οφείλω και εκφράζω μια βαθιά φιλία και θαυμασμό.
Με εκτίμηση,
Michel Vauzelle,
Ο Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής

 Περιφερειάρχης Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής της Γαλλίας



Διαμεσογειακής Επιτροπής (έργα, Ομάδες Εργασίας, εξωτερικοί εταίροι, περιφέρειες, σεμινάρια/ομάδες εργασίας της CPMR), σας παρακαλούμε να συμβουλευτείτε το χρονοδιάγραμμα της Διαμεσογειακής Επιτροπής στον ιστότοπό της.
4. Άλλα θέματα: συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή. Την παραμονή της Γενικής Συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής για την Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης της και συζητήθηκε από τη συμπροεδρία (Λανγκεντόκ- Ρουσιγιόν) μαζί με τα μέλη (που συμμετείχαν επιτόπου και μέσω τηλεδιάσκεψης). Η Ομάδα Εργασίας συγκεκριμένα συζήτησε για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Διαμεσογειακής Επιτροπής σχετικά με τον Τουρισμό, την Ένταξη των Νέων, την Κοινωνική Οικονομία και Οικονομία της Αλληλεγγύης και το έργο “Vasco da Gama Med”. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μία ειδική συνεδρίαση για τις προβλέψεις της CPMR για τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ενισχύσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων στις μεσογειακές περιφέρειες, που οδήγησε σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των μελών η οποία θα συνεχιστεί στα πλαίσια του “Core Group” της CPMR για τη Συνοχή καθώς και στα πλαίσια των μελλοντικών συναντήσεων της Ομάδας Εργασίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής. Η επόμενη συνάντηση μάλλον θα οργανωθεί στο Μονπελιέ πριν το τέλος του χρόνου. Μία περίληψη της συνάντησης στο Ναύπλιο θα σταλεί στα μέλη εντός των επομένων ημερών.
 5. Σημείωση για τη συμμετοχή των μελών της Διαμεσογειακής Επιτροπής Παρά την περίπλοκη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις σε μεσογειακό επίπεδο (περιλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τυνησία), τη μετεκλογική περίοδο σε Ιταλία και Ισπανία (με τον σχηματισμό των νέων διοικήσεων), τη νέα εδαφική οργάνωση και την προεκλογική περίοδο στο Μαρόκο, αρκετές μεσογειακές περιφέρειες της CPMR κατάφεραν να συγκεντρωθούν στο Ναύπλιο για τη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής ή να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Αφενός, το γεγονός αυτό επέτρεψε στις εργασίες της Διαμεσογειακής Επιτροπής να συνεχιστούν, αποτρέποντας την ακύρωση μίας σημαντικής συνάντησης του οργανισμού λόγω εξωτερικών παραγόντων. Η τελευταία, μαζί με την ποιότητα των συζητήσεων, εμπλουτισμένων με τις παρεμβάσεις ποιοτικών εξωτερικών ομιλητών, πρέπει να θεωρηθεί πολύ θετικό στοιχείο και σύμβολο ζωντάνιας και ευρωστίας του δικτύου. Αφετέρου, η Προεδρία 4 και όλα τα μέλη που συμμετείχαν δια ζώσης τόνισαν ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί στο μέλλον μία ισχυρότερη συμμετοχή σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Ιδιαίτερα όσα μέλη δεν παρέστησαν στο Ναύπλιο για διαφορετικούς λόγους, θα πρέπει να προσπαθήσουν να έρθουν και να συμμετάσχουν ενεργά κατά τη διάρκεια της επόμενης Ολομέλειας στην Τοσκάνη και στο Πολιτικό Γραφείο στο Ραμπάτ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου