Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Δείτε ποια μαγειρικά σκεύη να χρησιμοποιείτε για να κάνετε καλό στην υγεία σας

Τα πήλινα σκεύη αποτελούσαν κάποτε αναπόσπαστο μέρος του νοικοκυριού, όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες αλλά και στις χώρες της Αφρικής και της Ινδίας.
Τις παλιές αυτές ημέρες χρησιμοποιούσαν τα πήλινα για το μαγείρεμα αλλά και την αποθήκευση των τροφίμων και του νερού διότι το χωμάτινο αυτό υλικό διατηρούσε το νερό δροσερό. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη του μαγειρέματος σε πήλινα αγγεία:
1.) Το πρώτο είναι ότι ο πηλός ή αλλιώς άργιλος είναι ένα συστατικό που είναι πορώδες. Έτσι η θερμότητα και η υγρασία κυκλοφορούν μέσα στο σκεύος κατά το μαγείρεμα, σε αντίθεση με τα σκεύη που είναι υπενδεδυμένα με μέταλλο ή σμάλτο. Έτσι έχουμε ένα αργό, ομοιόμορφο και ντελικάτο μαγείρεμα που βοηθάει στη διατήρηση των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.
2.) Το δεύτερο πράγμα που κάνει αυτά τα σκεύη να ξεχωρίζουν είναι ότι ο πηλός είναι αλκαλικός. Η ιδιότητα αυτή αλληλεπιδρά με την οξύτητα των φαγητών και βοηθάει έτσι στην εξισορρόπηση του pH. Για παράδειγμα, ένα φαγητό που είναι πολύ όξινο όπως η σάλτσα ντομάτας, όταν μαγειρευτεί σε πήλινο δοχείο θα πάρει μία φυσική γλυκύτητα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Πολλοί κατασκευαστές τέτοιων δοχείων ισχυρίζονται ότι αν πιείτε τον καφέ σας σε πήλινη κούπα, η γεύση του θα είναι πιο εύρωστη με ελάχιστη προσθήκη γλυκαντικών.
Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε επίσης ότι είναι οικονομικά, 100% οικολογικά, ιδανικά για καθημερινή χρήση και ασφαλή διότι δεν ξεφλουδίζουν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά για την κατασκευή τους.
Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τα πήλινα σκεύη σας :
- Αυξήστε σταδιακά τη θερμοκρασία
Χρησιμοποιήστε τα πήλινα σκεύη μόνο για το μαγείρεμα, όπου η άνοδος της θερμοκρασίας πραγματοποιείται σταδιακά .Μία ξαφνική αύξηση ή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές στην επιφάνειά τους.
- Αποφύγετε την προσθήκη κρύου νερού
Ποτέ μην προσθέτετε το ζωμό ή το κρύο νερό σε ένα πήλινο δοχείο που έχει ήδη θερμανθεί.
- Χρησιμοποιήστε τα μόνα τους στο πλυντήριο πιάτων
Η τριβή με άλλα σκεύη μπορεί να προκαλέσει γρατζουνιές στα πήλινα.
ροβυθαδα-σιφνεικη- Αποφύγετε τα σκληρά χημικά καθαριστικά αλλά και αυτά σε μορφή σκόνης
Τα πρώτα μπορεί αν απορροφηθούν, να μεταφερθούν μετά στην τροφή σας και τα δεύτερα μπορεί να βλάψουν την επιφάνεια των σκευών σας.
- Ενυδατώστε τα πήλινα δοχεία σας που δεν έχουν υαλωθεί
Μπορείτε να μουλιάσετε τα πήλινα σας σε νερό χωρίς απορρυπαντικό είτε για να τα καθαρίσετε από επίμονους λεκέδες, ή για να τα περιποιηθείτε βοηθώντας τα έτσι να διατηρηθούν περισσότερα χρόνια.

πηγή:invitromagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου