Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ 900 EKAT. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Την απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τον ELA για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγες ώρες μετά την έγκριση των μέτρων του τρίτου μνημονίου από την ελληνική Βουλή.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα κατά  για διάστημα μίας εβδομάδας, επειδή υπήρξαν θετικές εξελίξεις που δικαιολογούν μία τέτοια κίνηση, όπως ανέφερε ο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα κατά 900 εκατ. ευρώ για διάστημα μίας εβδομάδας, επειδή υπήρξαν θετικές εξελίξεις που δικαιολογούν μία τέτοια κίνηση, όπως ανέφερε ο Ντράγκι .Παράλληλα, σημείωσε ότι ύστερα και από την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή και σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, η ΕΚΤ θα ανοίξει εκ νέου τη στρόφιγγα ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει, σε πρώτη φάση, ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν το ανώτατο όριο των 60 ευρώ το οποίο θα είναι δυνατόν να παρέχεται και αθροιστικά.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, απομένει η ελληνική πλευρά να λάβει αποφάσεις σχετικά με τα capital controls και το μέτρο της αργίας των τραπεζών.

Στο μεταξύ, ο κεντρικός τραπεζίτης, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο Grexit είπε ότι η ΕΚΤ δρα στη βάση της παραδοχής ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει μέλος της ευρωζώνης.

«Η απόφαση για την αύξηση του ELA είναι ανάλογη της απόφασης της ΕΚΤ πριν από λίγες ημέρες να διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα τη ρευστότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στις αγορές»

Σχετικά με την αξιολόγηση της ΕΚΤ για την κατάσταση στις αγορές, ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας τόνισε ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στις αγορές. Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων, θα δώσει ώθηση στον πληθωρισμό. Αν το outlook πληθωρισμού αλλάξει τότε η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».

Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωζώνη έχουν περιοριστεί» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ντράγκι.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Πλέον το ενδιαφέρον της επενδυτικής και αποταμιευτικής κοινότητας στρέφεται στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία πιθανόν να δεχθεί ερωτήσεις για την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.
ΠΗΓΗ zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου