Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Σαπέν κατά Σόιμπλε: «Λάθος το σχέδιο περί προσωρινού Grexit»«Ήταν λάθος να προτείνει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, ασκώντας δριμεία κριτική στον Γερμανό ομόλογό του αλλά επισημαίνοντας πως οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν έχουν διαταραχθεί.
«Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή» σημείωσε ο Μ. Σαπέν στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της Ηandelsblatt.
«Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών.
«Εάν επιτρέψεις μιας προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλυτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της» προσέθεσε ο Μ. Σαπέν.
Το να μιλάει κανείς αυτή τη στιγμή για ένα Grexit, όπως ακριβώς έκανε ο Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν είναι «ρεαλιστικό» εκτίμησε ο ίδιος, υπογράμμισε ωστόσο ότι σέβεται τη γερμανική θέση, διότι δεν αποτελεί μια θέση «τακτικής» αλλά θέση «εκ πεποιθήσεως» .
«Επί αυτού του θέματος (του Grexit) υπάρχει μια διαφωνία, μία ξεκάθαρη διαφωνία» είπε ο Μισέλ Σαπέν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εντούτοις επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Β. Σόιμπλε με στόχο «να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης σε πολιτικό οικονομικό επίπεδο».
Ωστόσο, οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης που θα προβλέπει τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη δεν θα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2017, επισήμανε ο Μ. Σαπέν σύμφωνα με την εφημερίδα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου